De juiste coach

De juiste coach

Het kiezen van de juiste coach is vooral in personal training en leefstijl coaching erg belangrijk. Hoezo denk je wellicht? Een personal trainer is toch een personal trainer? Het antwoord is nee. Personal trainer is een beroep dat niet geaccrediteerd is zoals een fysiotherapeut. Dat wil niet zeggen dat een personal trainer niet de ideale persoon kan zijn om je te helpen! Over het algemeen heeft een personal trainer kennis over zowel training als voeding en soms ook gedrag.

 

Bij televisie programma’s zoals Obese zie je vaak dat een heel team iemand ondersteund om zijn of haar doel(en) te behalen. Dit team bestaat meestal uit een bewegingsprofessional, diëtist, psycholoog en een arts. Uiteraard heeft een personal trainer niet de specifieke kennis van deze professies omdat dit specifieke opleidingen zijn maar over het algemeen is /coach het wel belangrijk dat een personal trainer hier kennis van heeft. Het voordeel van een personal coach is dat je slechts betaald voor één professional.

 

Tip:

 

Tegenwoordig is er ook steeds meer te regelen met jouw verzekering. Check de polis of vraag jouw verzekeraar naar de mogelijkheden!

 

Het is belangrijk dat de coach (indien nodig) op het juiste moment doorverwijst. Dit is namelijk het moment waar de personal coach zich op onbekend terrein bevindt. Vaak zijn personal trainers goed op een speciaal gebied, hun passie. Het is daarom belangrijk om de juiste personal trainer te kiezen die bij u als persoon en uw doelstelling aansluit. Ik heb een stappenplan gemaakt om voor te bepalen welke trainer bij jou past.

 

 

Stap 1. Opleidingen

 

Een manier om te kijken wat de kwaliteit van een personal trainer is, is om te kijken naar de opleidingen. Hierin kunt u in eerste instantie onderscheid maken in het niveau dat de trainer is opgeleid. Heeft u trainer een MBO studie zoals CIOS gedaan dan is hij naar alle waarschijnlijkheid erg praktisch ingesteld. Heeft u een trainer met een HBO of WO studie? Dan zal hij of zij ook wat meer in de theorie hebben gezeten en is de trainer in ieder geval in staat wetenschappelijke artikelen te lezen. Er zijn veel opleidingen die zich specificeren op bepaalde doelgroepen daarom is het belangrijk om te kijken wat de trainer allemaal gedaan heeft. Voorbeelden:

 

          Fitness

 

             Fitvak fitness opleidingen

             NASM personal training opleidingen

 

          Specialisatie

 

             Overload; Mylogenics of PHP

             Medical fitness

             Speciale opleidingen in een bepaalde sport of methode zoals kickboksen of kettlebell trainer

 

          Evidence based

 

             Bayesian PT Course

 

 

Stap 2. Ervaring

 

Ervaring is ook in personal training erg belangrijk. Niet alleen het aantal jaren ervaring maar ook de kwaliteit van deze jaren is van belang. Dit is somsmoeilijk na te gaan. Je kan eventueel wel kijken waar de trainer gewerkt heeft en voor hoe lang. Een trainer die ergens lang werkt hoeft niet de persoon te zijn met de meeste ervaring want deze kan ook ‘’vastgeroest’’ zitten in de organisatie.

 

 

Stap 3. Motivatie en persoon

 

Het is ook erg belangrijk om te kijken of de persoon bij jou past en of jij gemotiveerd van deze trainer raakt. Bent je op zoek naar een trainer die je echt tot jouw maximale potentieel pusht of zoek je een trainer die meer begrip toont, of wellicht er tussen in. Het uiterlijk van een trainer zegt ook wat over de persoon. Hoe gedreven is de trainer zelf en wat zijn z’n persoonlijke doelen? Waaruit blijkt dat de trainer daadwerkelijk ervaring heeft in zijn specialisatie? Hij kan de kennis hebben maar ervaring is ook een erg belangrijk onderdeel! Niet iedereen

 

wil bijvoorbeeld een bodybuilder worden maar een personal trainer hoort zelf ook sportief te zijn. Daarom is het belangrijk om te kijken of uw trainer tenminste een gezonde en sportieve uitstraling heeft. Dit wil zeggen dat hij tenminste geen overgewicht heeft, een goede houding heeft en verzorgd is. Mocht je interesse hebben in wedstrijdvoorbereiding voor bijvoorbeeld een halve marathon of een mens physique wedstrijd dan doet ervaring uiteraard een hoop.

 
 

 

Over

Linden Lifestyle Balance

Evidence-based lifestyle coaching

KvK: 67523552

The Netherlands

Contact Linden Lifestyle Balance

Copyright © 2017 Linden Lifestyle Balance | Alle rechten voorbehouden