29 oktober, 2024
Het waterige, koude weer is in volle gang en de zon is helaas weer minder uren actief. Als er een vitamine wel bewezen is effectief te zijn dan is het vitamine D. Met name de vitamine D3 variant is nét wat beter in de opname.
Zowel in het reguliere zorgsysteem als in de ‘alternatieve zorg’ heeft vitamine D een prominente rol. Dit maakt voor mij dat ik het dan ook waardig genoeg vind om hier wat mee te doen. Vitamine D suppletie wordt vaak aangeraden voor bepaalde doelgroepen zoals: getinte mensen, mensen die weinig daglicht zien, 65+ers, zwangere vrouwen. De meeste mensen zouden eigenlijk voldoende vitamine D moeten binnenkrijgen want het zit ook verwerkt in bepaalde producten. Persoonlijk vind ik het een beetje twijfelachtig en gezien ik in de herfst/winter wel wat last heb van verkoudheid en minder energie betrek dit dan ook vooral op mijzelf.
Vitamine D3 is de meest effectieve vorm van vitamine D voor het menselijk lichaam. Het helpt bij de opname van calcium en fosfaat, wat essentieel is voor sterke botten en tanden. Vitamine D3 ondersteunt ook de werking van het immuunsysteem, spierfunctie en kan bijdragen aan een beter humeur en energiepeil. Wie wil dat nou niet?
Hier zijn enkele voordelen van vitamine D3:
Vitamine D3 krijg je uit zonlicht, bepaalde voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren en verrijkte voedingsmiddelen, of via supplementen. Vooral in de herfst- en wintermaanden kan het moeilijk zijn om voldoende vitamine D3 uit zonlicht te halen waardoor supplementen een handige manier kunnen zijn om je niveaus op peil te houden.
Vet & wateroplosbare vitamines
Er zijn vitamines die hechten aan vet maar ook aan water. De vitamines die aan vet hechten (A,D,K,E) blijven langer in je systeem. De overige vitamines plas je zo weer uit bij een overschot. Omdat vitamine D een vitamine is die je lichaam dus opslaat is het belangrijk dat je geen overschot neemt. De algemene richtlijnen zeggen dat je tot 75-100mcg prima veilig kunt nemen zonder bijwerkingen. Er zijn verhalen dat teveel vitamine D een kankerverwekkende werking zou kunnen hebben. Je hebt ongeveer rond de 10mcg vitamine D nodig dus persoonlijk neem ik ook tussen de 10-25mcg. Er zijn aanbieders van 5mcg tot en met de mega doseringen van 75mcg maar hier blijf ik dus van weg. Meer is niet altijd beter! Wel is het zo dat je ook te maken hebt met opname dus op 10mcg misschien een kans hebt dat je nét niet genoeg hebt en dus niet optimaal profiteert van de voordelen.
Vitamines laten checken
Bij de huisarts kun je laten checken of je een tekort hebt aan vitamines. Het grote nadeel van het checken is dat het een momentopname is dus het zegt dus vooral wat over exact dat moment van testen. Doe zelf je onderzoek of het handig is om je vitamines te laten checken.
Conclusie
Persoonlijk ben ik van het nemen van zo min mogelijk supplementen. Ik neem het alleen in de maanden dat het nodig is als het kouder en natter begint te worden. Vitamine D is hierin een uitzondering omdat er veel onderzoek naar is gedaan. Tevens is het zo dat hoe groter de ‘pijn’ des te meer je er vanaf wilt. Zelf heb ik in de winter dat ik toch vrij snel verkouden ben en ik wat minder fit en opgewekt ben dan in de zomer. Als ik iets kan doen om dit te ‘hacken’ dan heb ik hier wel wat voor over. Mijn bevindingen zijn vrij positief alhoewel ik nooit zeker weet wat placebo is en wat niet.
*mcg= microgram.